Jakitec Ky

Lämpökuvaus

Lämpökuvauksella arvioidaan rakennuksen, rakenteiden ja rakennusmateriaalien toimivuutta, laatua ja kuntoa.
Lämpökuvaus edellyttää rakennusfysiikan eri ilmiöiden perusasioiden osaamista ja vallitsevien olosuhteiden huomioimista.

Kylmän ulkoilman virtaaminen sisätiloihin aiheuttaa vetoa ja voi lisätä terveyshaittariskejä. Vaipan hyvä ilmapitävyys parantaa sisäilman laatua koska mahdollisten mikrobien ja muiden epäpuhtauksien kulkeutuminen ulkovaipasta ja maaperästä vähenee.

Hallitsematon vuotoilma voi oleellisesti lisätä rakennuksen energiankulutusta. Suoritamme lämpökuvausta mm. osana ikkuna- ja oviasennusten laadunvalvontaa.

Mihin tilanteisiin lämpökuvaus soveltuu?

Lämpökuvausta käytetään lämpö- ja ilmavuotojen havaitsemiseksi silloin, kun lämpötilaerot sisä- ja ulkotilan välillä ovat riittävän suuret sekä ulkoilman olosuhteet ovat mittaukselle suotuisat (yleensä talviaikaan).

Erityisesti lämpökuvausta käytetään ennakoivassa tutkimuksessa, kun halutaan arvioida rakenteiden kunnossapitotarvetta tai parantaa talotekniikkaa. Kosteusvaurioita lämpökuvauksella voidaan havaita vain erityisissä tilanteissa, joissa olosuhteet on sopivat.

Lämpökameraa voidaan käyttää hyödyksi myös muiden tutkimusten yhteydessä, esimerkiksi lämmityskaapeleiden havaitsemiseksi sekä työmaa-aikaisena laadunvarmistuksena.

jari_jarvelainen_jakitec
Jari Järveläinen
040 801 0814

Yrittäjä
Rakennusterveysasiantuntija
Kattojen kuntotutkija
Rakenteiden kosteuden mittaaja
Märkätilatöiden valvoja
Rakennusten lämpökuvaaja
Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija

Hyvä tietää

Lämpökuvauksella voidaan määrittää rakenteita rikkomatta lämpövuotokohdat sekä haivaita, onko kyseessä eristyspuute, ilmavuoto, kylmäsilta tai joissakin tapauksissa myös kosteusvaurio. Lämpökuvaus edellyttää rakennusfysiikan eri ilmiöiden perusasioiden osaamista ja vallitsevien olosuhteiden huomioimista.

Ammattitaitovaatimuksena on, että rakennusten lämpökuvaajalla on sekä lämpökuvauksen että rakennustekniikan asiantuntemus. Tämä pätevyys voidaan osoittaa Eurofins Expert Service Oy:n myöntämällä lämpökuvaajan henkilösertifikaatilla.